Дългоочакваната лекция на куратора от Tate Modern, Лондон, по време на

...
Дългоочакваната лекция на куратора от Tate Modern, Лондон, по време на
Коментари Харесай

За първи път куратор от Таte в Лондон с лекция в България

Дългоочакваната лекция на куратора от Tate Modern, Лондон, по време на " Въведение в актуалното изкуство " - Изабела Мейдмънт, която беше анулирана от първичната си дата, ще се състои на 2 декември, събота, от 14 часа във Френски културен институт.

Гостуването е особено по покана на фондация „ Отворени изкуства “ и е първата кураторска аудиенция с обществена лекция на представител на Tate Modern в България. Тя ще приказва за изключетелно забавната и дискутирана сега тематика в международен проект за откупките на пърформанс арт и за колекционирането му под формата на документ, атрибут или различен откъс от осъществяването онлайн. Д-р Изабела Мейдмънт е съ-куратор на платформата Tate Live, предопределена за опити и осъществявания онлайн в така наречен резервоари (Tanks) на Tate.

Следващата събота на сцената на Въведение в актуалното изкуство ще застане Снежанка Михайлова, представяща Бележки за връзката сред пърформанс и книга. В лекцията си, тя ще опита да прегледа пърформанса не по отношение на театъра, танца или образното изкуство, а като книга. Анализът е част от дългогодишното търсене на Снежанка за философската връзка сред текст и деяние, като форма на изкуство. През 2011 излиза нейната първа книга Theatre of Thought (Театър на мисълта), която е показана като серия от пърформанси на разнообразни конгреси в Холандия, Франция, Италия, Швейцария и Финландия.

 Над 140 гости събра първата лекция от " Въведение в актуалното изкуство " в София

В третата лекция на 25 ноември, една от първите български художнички, които ползват пърфомативни практики редом с други медии - Албена Михайлова, ще ни върне обратно във времето, като показа с архивни материали личния си опит, въздействия и ползи от края на 80-те и началото на 90-те, преплитащи се с пърформативни практики.

Четирите лекции са със свободен вход и ще се организират всяка събота на месец ноември от 17 часа в Софисйка градска художествена изложба, както и първата събота на декември от 14 часа във Френски институт с авансово записване тук. Информация за програмата и лекторите можете да следите във Фейсбук страницата „ Въведение в актуалното изкуство “.

Въведение в актуалното изкуство “ започва през 2011 година Създаването й е стимулирано от нуждата за генериране на подтекста на актуалното изкуство в България. Дейностите протичат в разнообразни структурни стадии – профилиран учебен курс, отворени лекции и диалози с създатели, като всички събития са безвъзмездни. Част от платформата е и “Форум колекционери ”, който показва концепцията за построяването на сбирки посредством срещи и диалози с колекционери и куратори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР